Prva stran Preventiva Nasveti in strokovna pomoč Prepoznavanje bolezni Projekti Povezave O nas

Redna telesna aktivnost in primerna telesna teža, ki jo z rednim gibanjem in ustrezno prehrano vzdržujemo, ima določen preventivni vpliv na pojav določenih oblik raka. Raziskava, ki so jo objavili v ugledni onkološki znanstveni publikaciji (Journal of Clinical Oncology) v letu 2006, kaže, da lahko telesna aktivnost ščiti bolnike, ki so preboleli raka na debelem črevesu in danki, pred ponovitvijo bolezni.

Raziskovalci so namreč poskušali najti razloge, ki pri določenem deležu bolnikov privedejo do ponovitve bolezni. Ugotavljali so raven telesne aktivnosti preko 800 bolnikov z metastatskim stadijem karcinoma debelega črevesa. Pri bolnikih, ki so dosegali telesno aktivnost, primerljivo z najmanj šestimi urami zmerne hoje tedensko, se je tveganje za ponovitev bolezni zmanjšala za skoraj 50%.

Omenjena raziskava, pa tudi mnoge druge kažejo, da je poleg onkološkega zdravljenja v ožjem pomenu (kirurško, radioterapija in sistemsko zdravljenje) izjemno pomembna celovitejša obravnava bolnikov. S primerno prehrano, ustreznim gibanjem in sicer zdravim načinom življenja lahko sami za ozdravitev naredite zelo veliko.

Redna in ustrezna telesna aktivnost namreč ščiti pred pojavom določenih oblik raka, primerna pa je tudi za ljudi, ki so že zboleli. Tako lahko telesna vadba, v obliki aerobno manj intenzivne hoje, kolesarjenja ali vadbe taiji quana, zmanjša utrujenost, ki se pogosto pojavlja kot posledica zdravljenja. Poznano je, da se ob vadbi zmanjšajo čustveni stres, bolečina, uravna se krvni tlak, telesna aktivnost pa lahko tudi ugodno vpliva na hematoloških neravnovesij (neutropenije, trombocitopenije), ki pogosto spremljajo agresivno onkološko zdravljenje.