Prva stran Preventiva Nasveti in strokovna pomoč Prepoznavanje bolezni Projekti Povezave O nas

Ko prenehate z aktivnim zdravljenjem (kemoterapija, obsevanje) najpogosteje izzvenijo neželeni učinki, ki so krivi za slabše počutje in manjšo ješčnost. Praviloma se spet počutite bolje, povrne se tudi apetit in največkrat posebna, energetsko bogata prehrana ni več potrebna. Če ste spet začeli normalno jesti in imate apetit, se lahko pričnete počasi prehranjevati v skladu z načeli zdrave prehrane.

Načela zdrave prehrane je mogoče najti v številnih publikacijah, v osnovi pa je pomembno sledeče:

  • prehrana naj bo raznovrstna, ker boste le tako uspeli telesu zagotoviti vse kar potrebuje
  • povdarek naj bo na sadju in zelenjavi (kuhani ali surovi, odvisno od letnega časa), ki zagotavlja potrebne vitamine, minerale in zadosti vlaknin
  • ustrezen delež prehrane naj sestavljajo živila (rjavi riž, žita) ali izdelki iz polnovrednih žit (kruh)
  • privoščite si vsaj pet obrokov na dan, ki naj ne bodo preobilni (za dopoldansko in popoldansko malico zadošča sadje ali jogurt)

Izogibajte se beli moki, sladkorju, živalskim maščobam in vsem tehnološko kompleksnim prehranskim izdelkom. Količino mleka omejite in uporabljajte posneto mleko. Enako velja za meso - izogibajte se prepogostemu uživanju rdečega mesa in mesnim izdelkom (praviloma vsebujejo številne tehnološke dodatke, ki so zdravju škodljivi). Od mesa uživajte predvsem ribe in perutnino, ki ji odstranite kožo.  

Izvor živil

Izjemno pomembno je, da kupujete pretežno sveža živila z znanim izvorom, izogibajte pa se tehnološko kompleksnim živilom. V procesu proizvodnje namreč v takšne izdelke dodajo najrazličnejša tehnološka sredstva, ki omogočajo samo proizvodnjo, izboljšajo njihove organoleptične lastnosti in trajnost proizvodov.