Prva stran Preventiva Nasveti in strokovna pomoč Prepoznavanje bolezni Projekti Povezave O nas

Prehrana, ki jo svetjujejo strokovnjaki za bolnike, ki se zaradi raka zdravijo s pomočjo kemoterapije ali obsevanja, je drugačna od zdrave prehrane, ki jo nutricionisti priporočajo zdravim.

Zakaj? Rakava bolezen povzroči presnovni stres, ki ga še povečajo različne terapije rakavih bolezni, ki so praviloma zelo agresivne in prizadenjo tudi zdrava tkiva in organizem kot celoto. Vse to lahko negativno vplivajo na apetit, moti zauživanje hrane in tako vpliva na telesno težo bolnika.

Kakšna naj bo prehrana bolnika v času zdravljenja? Da bi bolnik obdržal telesno kondicijo in težo, svetujejo v obdobju zdravljenja energetsko in beljakovinsko bogato prehrano. Seveda je nemogoče vsem bolnikom predpisati enako prehrano. Prav bi bilo, da bi vsakemu bolniku predpisal prehrano strokovnjak nutricionist, pač glede na specifično stanje posameznika. Pa vendar - sadje, zelenjava in polnovredni žitni obroki niso v ospredju (kot sicer pri zdravi prehrani); v odbobju zdravljenja si privoščite bolj kalorično (polnovredno mleko in mlečne proizvode, testenine…) in beljakovinsko bogato hrano (jajca, sire, belo meso in ribe). Na tržišču obstajajo tudi prehranski dodatki, ki so namenjeni bolnikom z rakom. Gre za popolne obroke, v katerih je zadosti hranilni snovi za povečane potrebe, ki nastopijo zaradi presnovnega stresa, te hranilne snovi pa so v kakovostnih prehranskih dodatkih tudi v ustreznem razmerju. Poleg teh, t.i. popolnih obrokov so na voljo tudi posebni dodatki, ki vsebujejo določene snovi (aminokisline, energente), ki bolnika ščitijo pred pretirano izgubo mišičnine.

Kaj je še pomembno za vzdrževanje primerne telesne kondicije? Poleg ustrezne, energetsko in beljakovinsko bogate prehrane je pomembno gibanje. To mora biti prilagojeno bolniku, če je le mogoče pa naj bi bil bolnik telesno aktiven na svežem zraku (sprehod, razgibavanje v gozdu). Gibanje in ustrezna prehrana omogočata vzdrževati mišično maso, ki je pomembna za ustrezno vitalnost bolnika tudi v času velikih obremenitev, ki jih prinaša zdravljenje.

Recepti za pripravo enostavnih energetsko in beljakovinsko bogatih obrokov (vir NCI)