Prva stran Preventiva Nasveti in strokovna pomoč Prepoznavanje bolezni Projekti Povezave O nas

  Bolečina je bolezenski znak, ki je pri bolniku za rakom pogosto prisotna. Na srečo jo je danes mogoče učinkovito omiliti ali pa celo popolnoma odpraviti. V ta namen vam bo zdravnik predpisal zdravila proti bolečinam, t.i. analgetike, ki jih bo odmeril v skladu z intenzivnostjo bolečine in vzorcem pojavljanja le te.Da bi bil nadzor nad bolečino čim bolj učinkovit je pomembno, da jo boste znali na obisku pri zdravniku kar najbolje opisali.Opis bolečineZdravniku bodo podatki o bolečini, s katero se soočate, pomagali izbrati pravo zdravilo in njegov odmerek. Pomembno je torej, da mu opišete sledeče:

  • Kje vas boli? (se mogoče lokalizacija spreminja?)
  • Kako boli - značaj bolečine (topa, pekoča, ostra…)
  • Ali se intenzivnost spreminja? (je močnejša ponoči, zjutraj, ob vdihu…)
  • Ali kaj vpliva na intenzivnost bolečine?

Seveda je doživljanje bolečine subjektivno, torej odvisno od občutenja posameznika in pogosto od njegovega psihološkega stanja. Bolnik, ki je v stalnem strahu npr. zaradi slabe prognoze bolezni ali pa bolečino povezuje neposredno s širjenjem rakave bolezni, bo pogosto bolečino doživljal bolj intenzivno kot bolnik, ki je bolj optimistično nastrojen. Prav zaradi tega lahko bolečino do neke mere nadzirate tudi s spremembo psihičnega stanja. V ta namen navajamo v poglavju »Vaje sprostitve za lajšanje bolečine« nekaj enostavnih vaj, s katerimi boste pozornost usmerili stran od bolečine in tako izboljšali vaše počutje. Farmakološki nadzor nad bolečino (protibolečinska zdravila)Glede na stopnjo bolečine se bo zdravnik odločil za uporabo različnih protibolečinskih zdravil (analgetikov). Svetovna Zdravstvena Organizacija (WHO) je tako razvila tri-stopenjsko zdravljenje bolečine:

  • pri manjši do zmerni bolečini priporočajo aspirin, acetaminofen in nesteroidna protivnetna zdravila. Omenjena zdravila, z izjemo acetaminofena imajo poleg protibolečinskega tudi protivnetno delovanje.
  • ko pri hudih bolečinah omenjena zdravila več ne zadoščajo, priporočajo zdravila iz skupine opioidov (najbolj poznan je morfin). Zaradi značaja bolečine pri raku so opioidi najpogosteje uporabljana zdravila. Ker postanejo mnogi po daljšem jemanju opiodiov na določen odmerek tolerantni (ne deluje kot na začetku), je pogosto potrebno odmerek povečati ali pa zamenjati zdravilo. Sicer pa je na voljo več različnih tipov opioidnih zdravil - najbolj znani je morfin, pogosto pa so v uporabi še hidromorfon, oksikodon, metadon in fentanil.

Način jemanja opioidnih protivnetnih zdravilZdravnik vam bo predpisal shemo, po kateri boste protivnetna zdravila jemali - skupaj bosta morala najti najmanjši odmerek, ki nadzoruje bolečino. Optimalni odmerek je najmanjši učinkovit odmerek, pri katerem je neželenih učinkov najmanj. Če se učinek po določenem času jemanja zmanjša in postane bolečina močnejša, povejte to zdravniku - odmerek bo povečal ali pa bo zdravilo zamenjal za drugega. Včasih se bolečina po določenih zdravniških ukrepih zmanjša (npr. po kirurški odstranitvi tumorja ali radioterapiji). V takih primerih lahko odmerek zdravila tudi zmanjšamo ali ga celo prenehamo jemati. Zdravnik vam bo odmerek poskusil zmanjšati tudi, kadar se bodo zaradi zdravljenja s protibolečinskimi zdravili pojavili moteči ali resni neželeni učinki.Sicer pa se protivnetna zdravila jemljejo na različne načine. Najpogosteje so v obliki tablet, vse pogosteje pa predpisujejo protivnetna zdravila v obliki kožnih obližev. Kadar ne gre drugače je potrebno zdravila dajati tudi s pomočjo injekcije.Potrebno je povedati, da kljub temu, da bolniki pogosto zdravilo potrebujejo, v teh primerih ne gre za psihološko odvisnost (kot je npr. odvisnost od drog).