Prva stran Preventiva Nasveti in strokovna pomoč Prepoznavanje bolezni Projekti Povezave O nas

Kljub dejstvu, da sta nedrobnocelični in drobnocelični rak pljuč najpogostejši obliki karcinoma, ki se pojavljajo na tem organu, se lahko na pljučih razvijeta tudi mezoteliom in karcinoidni tumor.

Mezoteliom

Ta oblika raka na pljučih je najpogosteje povezana z izpostavljenostjo azbestu (lahko pri delavcih v industriji azbesta ali tistih, ki so bili tej karcinogeni snovi izpostavljeni v gradbeništvu). Mezoteliom je oblika raka, ki se pojavlja praviloma pri starejših moških, ugotovi pa se v obdobju 35-40 let po prvem stiku z azbestom. Gre za rak, ki prizadene površino pljuč, bolezen pa je povezana z nastajanjem tekočine, ki se nabira v prsni votlini. Pogosto je potrebno zastalo tekočino iz prsne votline odstraniti.

Karcinoidni tumor

To je precej redka benigna oblika bolezni, ki se pojavlja v 1-2% vseh rakavih obolenj na pljučih. Praviloma se karcinoid pljuč pojavlja pri mlajših osebah in največkrat ni povezan z izrazitimi bolezenskimi simptomi, ki bi kazali na prizadetost pljuč. Zaradi dejstva, da ta oblika bolezni pogosto prizadene tudi žleze z notranjim izločanjem (npr.ščitnico), lahko hormonsko neravnovesje povzroči bolezenske znake, ki so zelo nespecifični - npr. rdečico, drisko, težave s srcem in kihanje. Karcinoid najpogosteje zdravijo operativno, bolezen pa se simptomatsko zdravi tudi s pomočjo radioterapije (obsevanje) in kemoterapije.