Prva stran Preventiva Nasveti in strokovna pomoč Prepoznavanje bolezni Projekti Povezave O nas

Poleg pasivnega kajenja je radon glavni krivec za pojav raka na pljučih pri nekadilcih. Radon je naravni radioaktivni plin, ki nastaja v zemlji ob razpadu radioaktivnega urana, ki je v različnih količinah prisoten v zemljiščih, kjer imamo postavljena bivališča. Plin, ki je brez vonja in ga zato lahko ugotavljamo samo s pomočjo posebnih detektorjev, najpogosteje pride v naša stanovanja preko različnih odprtin v bazi stanovanjskih hiš in blokov. Najpogostejše poti prehoda radona v stanovanja so razpoke v tleh, odprtine ob inštalacijah ipd. Redkeje je lahko vir radona tudi gradbeni material, ki je narejen iz materialov z veliko vsebnostjo radioaktivnega urana.

Kaj lahko storimo, da se izognemo tveganju?

  • Prav bi bilo ugotoviti koliko radona je v stanovanju, kjer živite. V ta namen lahko testirate raven tega plina s pomočjo posebnih detektorjev. Raven radona v stanovanjih sezonsko niha, zaradi manjšega prezračevanja pa smo najbolj izpostavljeni pozimi.
  • Detekcija radona je še posebej primerna za stanovanja, ki so bliže zemlji - posebej priporočajo meritve do nivoja tretjega nadstropja.
  • Pogosto prezračimo stanovanje in dolovne prostore (razrede v šolah…). Radon se namreč v zaprtih prostorih kopiči in lahko njegove vrednosti zmanjšamo s prezračevanjem.
  • Novi stanovanjski objekti naj bi se gradili tako, da bi bila obremenjenost z radonom zmanjšana na minimum.