Prva stran Preventiva Nasveti in strokovna pomoč Prepoznavanje bolezni Projekti Povezave O nas

Najpomembnejši dejavnik tveganja, ki je v skoraj 90% kriv za razvoj raka na pljučih, je kajenje. Z zmanjšanjem kajenja bi bil rak pljuč prisoten v bistveno manjših razsežnostih, vendar pa bi bolezen še vedno bila prisotna, saj je povezana še z drugimi dejavniki. Danes je poznano, da k pojavu raka na pljučih, poleg genetske nagnjenosti, pomembno prispevajo še različni dejavniki iz okolja. Zaradi onesnaženosti zraka, izpostavljanosti pasivnemu kajenju in radonu v bivalnih prostorih smo ogroženi skoraj vsi. Specifične karcinogenime snovi (azbest, arzen, krom, nikel, radon) delavce na določenih delovnih mestih še posebej izpostavljajo tej bolezni.

V epidemioloških raziskavah iz sedemdesetih let prejšnjega stoleta so ugotovili, da ima prehrana, bogata s sadjem in zelenjavo, zaščitni učinek na pojavnost raka na pljučih. Kasnejše raziskave so pokazale da jemanje večjih količin provitaminov in vitaminov ne ščiti pred rakom pljuč.