Prva stran Preventiva Nasveti in strokovna pomoč Prepoznavanje bolezni Projekti Povezave O nas

Zavod za promocijo progresivne kulture (ZPPK) se je do sedaj ukvarjal predvsem z kulturno umetniško produkcijo, po doregistraciji zdravstvenih dejavnosti v letu 2007 pa je aktiven na področju kulture bivanja in ohranjanja zdravja. V ta namen zavod ZPPK intenzivno izvaja aktivnosti, namenjene zmanjšanju incidence raka na pljučih in drugih bolezni, ki so v večji meri posledica kajenja. Aktivnosti se izvajajo pod mentorstvom strokovnjakov iz bolnišnice Golnik in Onkološkega inštituta v Ljubljani, v letu 2008 pa delujemo v okrilju svetovnega združenja civilnih inštitucij (Global Lung Cancer Coalition), ki se ukvarjajo z izboljšanjem stanja na področju raka pljuč.

Temeljni projekti, ki jih ZPPK izvaja v okviru centra NaVdih, so usmerjeni v izboljšanje stanja glede bolezni, ki so posledica kajenja v Sloveniji. Trenutno sta v pripravi dva projekta s področja nadzora nad kajenjem in izboljšanja obravnave raka na pljučih:

Poleg temeljnih projektov ZPPK že izvaja program psihofizične podpore bolnicam po prebolelem raku dojk, v pripravi pa so programi odvajanja od kajenja, ozaveščanja mladostnikov o rakavih boleznih in promocije življenja brez tobaka.