Prva stran Preventiva Nasveti in strokovna pomoč Prepoznavanje bolezni Projekti Povezave O nas

Center za zdravo življenje deluje v okviru ZPPK (Zavod za promocijo progresivne kulture), naš osnovni namen pa je izboljšanje kvalitete življenja prebivalcev Slovenije. Seveda se takoj postavi vprašanje, kako se nameravamo lotiti tako zahtevnega in izjemno širokega projekta? Po korakih!

Prvi korak predstavljajo aktivnosti, ki bodo pripomogle k izboljšanju obravnave bolnikov z rakom, prav tako pa nameravamo delovati v smeri zmanjšanja pojavnosti bolezni, ki je pri nas žal v porastu. Ker smo kadrovsko omejeni, smo se lotili najprej oblike raka, ki je kriva za daleč največ smrti med vsemi raki in pred katero si prepogosto zatiskamo oči. Gre za rak na pljučih.

Glavne aktivnosti na področju raka na pljučih:

  • Nadzor nad kajenjem - tukaj nameravamo delovati predvsem v smislu ustrezne vzgoje mladih in informiranja širše populacije o tveganjih, ki jih prinaša kajenje. Ker smo mnenja, da je eden izmed najbolj učinkovitih ukrepov v smeri zmanjšanja števila kadilcev, podražitev tobačnih izdelkov, se zavzemamo za uvedbo namenskega zbiranja sredstev v posebnem tobačnem skladu (Tobačni Euro). Tako zbrana sredstva bodo namenjena učinkovitim akcijam za nazdor nad kajenjem, izboljšanju zgodnjega ugotavljanja bolezni, ki so posledica kajenja (predvsem rak pljuč) in optimizaciji obravnave teh bolezni. Na ta način bi kadilci “zbirali” denar, ki bi izboljšal njihovo kasnejšo zdravstveno obravnavo - v največji meri gre seveda za bolezni pljuč in bolezni srca in ožilja.
  • Zgodnje prepoznavanje bolezni - pri boleznih, ki so v veliki meri posledica kajenja je zgodnja diagnostika izjemno pomembna. Trenutno stanje zbuja skrb - rak pljuč namreč v 80% ugotovimo v stadiju, ko je bolezen že razširjena in so možnosti zdravljenja bistveno slabše. V Centru si bomo prizadevali izboljšati trenutno stanje, saj bi lahko Slovenija postala vzorčna država, v kateri bodo imeli potencialni bolniki bistveno boljše možnosti za učinkovito obravnavo bolezni, kot je rak pljuč. Kot vir sredstev, ki bo takšen sistem omogočil, si v danih gospodarskih razmerah prav tako predstavljamo poseben tobačni sklad.
  • Pomoč bolnikom - v ta namen smo pričeli ustvarjati portal, ki je pred vami. Želimo namreč na enem mestu predstaviti podatke, ki jih bolniki s to boleznijo nujno potrebujejo. Poleg podatkov, ki so stalni, lahko na portalu najdete stortive, ki vam omogočajo povezavo s strokovnjaki z naših vodilnih ustanov. Strokovnjaki pulmologi in onkologi vam bodo odgovorili na vprašanja, ki so vam ostala neodgovorjena in vas pomagali usmeriti v optimalno nadaljevanje obravnave.
  • Koordiniranje obravnave raka na pljučih - informacije za strokovno javnost - stran, ki bo namenjena zdravstvenim delavcem je v pripravi, njen osnovni namen pa bo koordinacija obravnave bolnikov z rakom na pljučih med osnovno zdravstveno obravnavo in specialisti, ki se ukvarjajo z diagnostiko in onkoloških zdravljenjem. Stran za strokovno javnost bo dosegljiva samo s pomočjo gesla, ki bo zagotovilo dostop strokovnakom medicinske stroke.

Seveda delujemo tudi na drugih področjih in trenutno organiziramo redno telesno vadbo za ženske, ki so prebolele raka na dojki. Več o tem in drugih projektih ZPPK lahko preberete na strani projekti.