Prva stran Preventiva Nasveti in strokovna pomoč Prepoznavanje bolezni Projekti Povezave O nas

V zgodnjih stadijih raka lahko rakavo tkivo kirurško odstranijo. Praviloma kirurg odstrani anatomski reženj pljuč (lobektomija), zelo redko samo del režnja (segmentektomija), velikokrat pa kar celo pljučno krilo (pneumonektomija). Vedno pa odstrani tudi regionalne bezgavke.
Kirurgi so o obsegu operacije odločajo na osnovi različnih dejavnikov. Predvsem je pomembno dejstvo, da lahko odstranijo celoten tumor, oceniti pa je tudi potrebno, ali operacija bolniku omogoča ustrezno kakovost življenja oz. ali so preostala pljuča dovolj zdrava, da bo lahko živel brez dodajanja kisika. Prav tako kirurg oceni, ali nima bolnik druge bolezni zaradi katerih bi bila operacija preveč nevarna ali celo neizvedljiva (n.pr. pri srčnih bolnikih). Okrevanje po operaciji lahko traja nekaj tednov, odvisna pa je od splošnega stanja bolnika in obsežnosti posega. SLIKA: str.7: 1 in 2/4

razlaga pojmov:

lobektomija - odstranitev pljučnega režnja. Pljuča sestavljajo anatomske enote, ki jih imenujemo režnji. odstranitev pljučnega režnja je najmanjši radikalni kirurški poseg, izjemoma pa se kirurg lahko odloči tudi za klinasto ostranitev pljučnega tkiva (klinasta resekcija). Manjša kot je odstranitev, večja je možnost napredovanja bolezni.

pulmektomija - odstranitev celega pljučnega krila. Pljuča sestavljata levo in desno pljučno krilo; pulmektomijo danes ne delajo tako pogosto, vendar pa je včasih potrebna.

mediastinoskopija - je kirurški poseg, ki se izvaja v diagnostične namene. Kirurg s pomočjo medistinoskopije oceni stadij bolezni in se tako lažje odloči za nadaljevanje zdravljenja.