Prva stran Preventiva Nasveti in strokovna pomoč Prepoznavanje bolezni Projekti Povezave O nas

Kemoterapija in obsevanje (radioterapija) v področju glave pogosto povzroča neželene učinke, ki se lahko kažejo na različne načine. Vnetje sluznice v ustih (mukozitis), ki se pojavi ob zdravljenju s kemoterapijo, najpogosteje mine sam od sebe in sicer običajno po kakšnih 2-4 tednih. Če vnetje ne mine, lahko preide v okužbo sluznice ust,  ki pogosto zahteva ustrezno zdravljenje. Največkrat lahko okužbo preprečimo z ustrezno higieno ustne votline.

 

Priporočena higiena ustne votline pri zdravljenju s kemoterapijo ali obsevanjem

Kot sicer, je tudi pri bolniku, ki se zdravi s kemoterapijo ključnega pomena redno umivanje zob. Pomembno je, da si umijemo zobe po vsakem hranjenju. Ker je lahko sluznica v ustih, zaradi vpliva zdravil na celice v sluznici, bolj občutljiva kot sicer, priporočajo sledeče:

  • uporabljajte mehkejšo zobno ščetko
  • če delujejo običajne zobne paste dražeče, si lahko zobe umivate s slano raztopino (žličko soli dodate v 2,5 dl vode).
  • sicer priporočajo zobno pasto z dodatkom fluorida 

 

Težave, ki nastopijo kot posledica vnetja sluznice ust

Vnetje sluznice je pogosto povezano z bolečino, krvavitvami (posebej ob kemoterapiji), težavami z uživanjem hrane in seveda z okužbami, ki lahko sledijo vnetju.

 

Okužbe ustne sluznice

Vnetje ustne sluznice lahko privede do različnih oblik okužb, še posebej zaradi tega, ker zdravljenje s kemoterapijo pogosto poslabša obrambne mehanizme telesa. Če je imunski obrambi sistem prizadet, lahko tudi sicer popolnoma normalne bakterije v ustih povzročajo okužbo. Posebej velika je nevarnost okužbe, kadar se zaradi zdravljenja zmanjša število belih krvničk v krvi. Poleg tega pripomorejo k okužbi tudi suha usta, ki so pogosto posledica obsevanja (radioterapije) v področju glave. S ustrezno preventivno ustrezno ustno higieno lahko pojav vnetja omilimo ali preprečimo.

Sicer pa lahko okužbo v ustih povzročajo bakterije, plesni ali virusi.

 

Bakterijske okužbe ustne sluznice

Pogosteje se pojavljajo pri bolnikih, ki jih zdravijo z visokimi odmerki kemoterapevtikov, lahko pa spremljajo tudi obsevanja v področju glave in vratu. Če gre za okužbo zaradi obsevanja, vam bo zdravnik največkrat predpisal antibiotik, sicer pa zdravljenje ustnih okužb obsega spiranje ustne sluznice z ustreznimi zdravilnimi raztopinami (navedi zdravilo; Hexoral…?) in raztopinami peroksida. Če imate zobno protezo, je v času zdravljenja nosite čim manj.


 

Okužbe ustne sluznice s plesnimi

Določene vrste plesni so v ustih normalno prisotne, če pa se preveč razrastejo, lahko privedejo do resnih zdravstvenih težav. Pogost povod za razraščanje plesni v ustih je zdravljenje z antibiotiki in antivnetnimi zdravil (kortikosteroidov), ki jih pri bolnikih z rakom pogosto dajejo preventivno zaradi zaščite pred bakterijskimi infekcijami. Imunski odziv je, zaradi zdravljenja s kemoterapijo, pri teh bolnikih pogosto prizadet. Antibiotiki lahko porušijo ravnovesje med mikroorganizmi v ustih in privedejo do razraščanja plesni in posledičnega vnetja.

Okužbe s plesnimi zdravimo z ustnimi izpirki (navedi zdravilo), ki zavirajo rast plesni. Usta izpiramo po temeljitem čiščenju zob in celotne ustne votline. V kolikor imate zobno protezo, jo pred čiščenjem zob odstranite. Če se plesni razrastejo v požiralnik ali črevesje, bo potrebno zdravljenje s sistemskimi (tablete ali injekcije) zdravili proti plesni.

 

Krvavitve ustne sluznice

Pogosto se pojavi ob zdravljenju s kemoterapijo, ki lahko poslabša strjevanje krvi. Sluznica v ustih lahko krvavi spontano ali pa krvavitev povzroči umivanje zob ali jemanje hrane. Krvavitve so lahko milejše, lahko pa so hude, posebej kadar se pojavijo na dlesni in so povezane z razjedami.

V primeru hujših krvavitev obiščite zdravnika ali zobarja, ki vam bo predpisal ustrezno zdravljenje. V ta namen uporabljajo različne raztopine za izpiranje ust, najpogosteje raztopino 3% vodikovega peroksida, ki se doda 2-3 delom fiziološke raztopine.

 

Suha usta

Suha sluznica ust se pojavi največkrat kot neželeni učinek zdravljenja s kemoterapijo in obsevanjem. Obe obliki zdravljenja lahko namreč poškodujejo slinske žleze v ustih, ki posledično ne uspejo proizvajati dovolj sline. Ker je slina izjemno pomembna ta okušanje, žvečenje hrane, požiranje in tudi govor, lahko izsušena usta pripomorejo k hujšanju. Slina tudi čisti dlesni in zobe, zato lahko njeno pomanjkanje vodi tudi v vnetja in okužbe v ustih. Znamenja slabšega izločanja sline so sledeči:

  • gosta, lepljiva slina,
  • povečana žeja,
  • motnje v okušanju, požiranju in govoru,
  • pekoč občutek, posebej na jeziku,
  • razpoke na ustnicah,
  • spremenjena površina jezika,
  • težave pri uporabi zobne proteze.

Če so suha usta posledica kemoterapije, se stanje spontano izboljša, najpogosteje 2 do 8 tednov po koncu zdravljenja. Drugače je, če so slinske žleze prizadete zaradi obsevanja v področju glave. V tem primeru se izločanje sline zmanjša že po kakšnem tednu obsevanja, prizadetost žlez pa je odvisna od področja obsevanja in odmerka. Ponavadi so najbolj prizadete slinske žleze v zgornji čeljusti, blizu ušes. Delovanje slinskih žlez se po obsevanju počasi izboljšuje, vendar je velikokrat za regeneracijo potrebno kakšno leto. Pogosto izločanje sline, po obsevanju glave, ni nikoli več popolnoma normalno.


 

V primeru suhih ust je izjemno pomembna redna ustna higiena in izpiranje ust, pogosto pa boste potrebovali pomoč zdravnika, ki vam bo predpisal ustrezno raztopino za izpiranje ust in preprečevanje okužb v ustih. Ker lahko pride, zaradi pomanjkanja sline, ki ne uspe nevtralizirati kislin v ustih, do izpiranja mineralov (demineralizacije) zob vam bodo svetovali tudi uporabo raztopin, ki nadomeščajo izgubljene minerale zob.

 

Spremenjeno okušanje

Motnje v okušanju pogosto spremljajo zdravljenje s kemoterapevtiki in obsevanje v področju glave in vratu. Hrana lahko izgubi okus ali pa je ta spremenjen, omenjene motnje pa so posledica poškodb okušalnih brbončic v sluznici ust in jezika, k motenem okušanju pa doprinesejo tudi suha usta ali pa sluznična vnetja. Zdravljenje s kemoterapijo lahko povzroči neprijeten okus v ustih, ki je posledica prehoda zdravil v področje ust. Nekaj mesecev po končanem zdravljenju s kemoterapijo se okus največkrat povrne. Drugače je po radioterapiji, kjer se okus pogosto ne regenerira več v popolnosti.