Prva stran Preventiva Nasveti in strokovna pomoč Prepoznavanje bolezni Projekti Povezave O nas

Utrujenost

Bolniki za rakom se pogosto srečujejo z utrujenostjo, še posebej pogosto pa se ta pojavlja ob zdravljenju s kemoterapijo. Čeprav jo bolniki čutijo in opisujejo na različne načine (počutim se utrujeno, slabotno, sem počasen ipd.), gre vedno za pomanjkanje energije, ki ima za posledico fizično, psihološko ali čustveno slabo počutje.

Utrujenost je lahko akutna ali kronična. Akutna mine hitro, pri čemer pomaga počivanje ali včasih zmerna telesna aktivnost. Kronična utrujenost traja dlje časa in ni vedno povezana z rakom – zdravniki jo pogosto označijo kot poseben »sindrom kronične utrujenosti«.

Pri bolnikih z rakom lahko utrujenost zelo pomembno vpliva na počutje in kakovost življenja – bolnik ima lahko slabo mnenje o sebi, izogiba se druženju z drugimi ljudmi, kronična utrujenost je lahko celo vzrok za opustitev zdravljenja.

Vzroki za utrujenost

Vzroki niso vedno znani, vendar pa utrujenost pogosto predstavlja prvo znamenje rakave bolezni. Pri akutni limfocitni levkemiji ali ne-Hodgkinovem limfomu pri otrocih, starši pogosto najprej opazijo, da je otrok zelo utrujen.

Vzroki za utrujenost so mnogoteri in kompleksni, lahko jih povzročajo snovi, ki jih izloča tkivo tumorja, ali pa je utrujenost posledica slabokrvnosti, ki pogosto spremlja kemoterapijo. Prav tako je lahko kronična utrujenost posledica težkega dihanja, ki spremlja določene oblike raka, posej tistega na pljučih. Pogosto je utrujenost tudi posledica zdravljenja z zdravili proti bruhanju ali antidepresivi.

Psihološki dejavniki, ki povzročajo utrujenost

Ugotavljajo, da kar pri 40-60% bolnikov z kronično utrujenostjo ni mogoče najti telesnega vzroka. Najpogosteje gre za psihološka stanja anksioznosti ali depresije. Slednja (depresija) prizadene 15-25% vseh bolnikov z rakom, glavna znamenja pa so pomanjkanje zanimanja, motnje v koncentraciji, mentalna in fizična utrujenost in občutek nemoči.