Prva stran Preventiva Nasveti in strokovna pomoč Prepoznavanje bolezni Projekti Povezave O nas

Z Mozaikom življenja do boljših bivalnih pogojev – predstavitev dogodka

Na Ljubljanskem gradu je 18. novembra 2008 potekala dobrodelna prireditev MOZAIK ŽIVLJENJA, s katero je Center NA VDIH v sodelovanju z Onkološkim Inštitutom v Ljubljani in Mestno Občino Ljubljana, zbral 11.400 EUR za obnovo oddelka za bolnike s pljučnim rakom na Onkološkem inštitutu v Ljubljani.

Delavnica

Otroci ljubljanskih osnovnih šol in Waldorfske gimnazije iz Ljubljane so na Ljubljanskem gradu, pod mentorstvom slikarjev Simona Hudolina in Mateje Rojc, ustvarjali barvite mozaike na temo »zadihajmo življenje«.

Simon Hudolin, mentor mladih umetnikov.

Mlade glave so bile polne idej, ki jih je bilo treba “preliti” v mozaik.

Tehnika je čudovita, vendar hkrati zapletena - preveč natančna zasnova je lahko pravi izziv za ustvarjalca.

Izbor barv, preizkušanje kombinacij - mozaik ali šah?

Izbor barv, preizkušanje kombinacij - mozaik ali šah?

Tjaša iz osnovne šole Jožeta Moškriča seveda ni mogla vedeti, da bo njeno jabolko na večerni dražbi izbral prav župan Janković.

Mozaiki so počasi dobivali končno obliko.

Svoje so zahtevali tudi mediji - »Zakaj si se udeležil delavnice?« je zanimalo novinarko RTV Slovenija.

Tiskovna konferenca

V Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu so o raku pljuč in razlogih za organizacijo dogodka novinarjem spregovorili prof. Matjaž Zwitter, vodja skupine za zdravljenje bolnikov s pljučnim rakom na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, gospa Milena Mramor, ki se je pred nekaj leti morala soočiti s to boleznijo in mag. Samo Pitamic, organizator prireditve in vodja centra NA VDIH.

Dražba izdelkov in »Srce v kovčku«

Po celodnevnem ustvarjanju so bili mozaiki mladih umetnikov »zreli« za oči povabljenih gostov in prodajo na dražbi.

Pokrivitelj dogodka in hkrati prvi dražitelj, gospod župan Zoran Janković, si je razstavljene izdelke pozorno ogledal.

Po uvodnem govoru pa je za sliko jabolka ponudil 2.000€, slika bo po končani razstavi krasila prostore njegovega kabineta.

Sledil je govor gospe Ane Žličar, v. d. direktorice Onkološkega inštituta, ki je izrazila željo po izenačenju pogojev zdravljenja za vse bolnike v njihovi ustanovi. Aktivnosti, kot je današnji dogodek, bodo v veliki meri pripomogle k temu, da bodo tudi razmere v stavbi C dosegle standarde, ki ustrezajo današnjemu času.

V nadaljevanju je dr. Viljem Kovač iz Onkološkega inštituta prikazal kjučne elemente bolezni, ki je dosegla izjemne razsežnosti.

Gospa Milena Mramor pa je poudarila pomen zgodnje diagnoze raka na pljučih in slikovito opisala razmere na oddelku, za katerega obnovo se zbirajo sredstva. Na tem oddelku je namreč za 27 bolnikov le eno moško in eno žensko stranišče, sobe so tako natrpane s posteljami, da ni niti prostora za pošteno mizo in stole, da bi človek spodobno pojedel svoj obrok, v sobah pa ni nikakršnega prezračevanja.

Pred pričetkom dražbe je spregovoril še mag. Samo Pitamic, vodja centra NA VDIH, in poudaril izjemen pomen izboljšanja nadzora nad kajenjem in potrebe po razvoju metod za zgodnje ugotavljanje raka na pljučih. Poleg vzgoje mladih, ki lahko prinese največje dolgoročne rezultate, se v centru zavzemajo za učinkovitejše ukrepe države – predvsem občutno podražitev tobačnih izdelkov in oblikovanje sklada za izboljšanje obravnave bolezni, ki so posledica kajenja.

Na dražbi, ki je sledila, so prodali 10 mozaikov po izklicni ceni 1.000 evrov. Najbolj sta se, poleg župana Jankovića, na dražbi izkazali farmacevtski družbi Roche in Amgen, ki sta kupili največ mozaikov.

Predstavniki družbe Roche, ki so kot glavni pokrovitelj prireditev omogočili, so se ob enem izmed kupljenih mozaikov fotografirali.

Po končani dražbi je sledil projekt Jureta Ivanušiča, imenovan »Srce v kovčku«. Ob spremljavi NorDunk-a je Jure odlično interpretiral šansone Jaquesa Brela in predstavil življenjsko zgodbo kralja te glasbene zvrsti, katerega ustvarjalno pot je pred 30 leti prezgodaj ustavil rak pljuč.

Zakaj MOZAIK ŽIVLJENJA?

Center NA VDIH se je za organizacijo dobrodelne prireditve odločil zaradi slabih pogojev bivanja na oddelku za bolnike z rakom pljuč, ki so ostali v stari stavbi C Onkološkega Inštituta v Ljubljani. Bolniki, pa tudi zdravniki in drugo zdravstveno osebje na naši osrednji onkološki zdravstveni instituciji namreč nujno potrebujejo boljše pogoje.

Dogodek je bil organiziran v mesecu novembru, svetovnem mesecu boja proti pljučnemu raku, bolezni, ki zahteva več pozornosti, kot ji je danes namenjajo družba in posamezniki.

Na delavnici mozaikov so sodelovali učenci naslednjih šol:
• OŠ Jožeta Moškriča
• OŠ Vrhovci
• OŠ Trnovo
• OŠ Milan Šuštaršič
• Waldorfska osnovna šola Ljubljana
• Waldorfska gimnazija Ljubljana