Prva stran Preventiva Nasveti in strokovna pomoč Prepoznavanje bolezni Projekti Povezave O nas

Kako pridobiti podatke o vaši bolezni?
Najbolje je, da za pomoč poprosite nekoga v ambulanti vašega zdravnika (informatorja, medicinsko sestro). Razložite mu, da podatke potrebujete, ker iščete ustrezno klinično raziskavo, ki bi lahko izboljšala učinkovitost vašega zdravljenja. Večino podatkov, ki jih iščete, bo sestra našla na vaši medicinski dokumentaciji. Če boste imeli srečo, vam bodo vprašalnik (priloga) pomagali tudi izpolniti.

Kaj so vljučitveni kriteriji?
So kriteriji, ki določajo bolnike, ki lahko (oziroma ne morejo) sodelovati v klinični raziskavi. Vsaka klinična raziskava ima natančno določene pogoje, ki jih izpolnjevati, če želite sodelovati v raziskavi - ti, t.i. vključitveni kriteriji določajo, na primer tip raka in stadij, določene druge spremljajoče bolezni, ki jih ne smete imeti, če želite sodelovati in podobno. Vsi ti pogoji so postavljeni zato, da zagotovijo varnost bolnikov v klinični raziskavi hkrati pa omogočijo primerjavo vseh udeležencev. Vključitveni kriteriji so zapisani v protokolu klinične raziskave.

Kaj je protokol klinične raziskave?
To je dokument, kjer je natančno določen potek klinične raziskave; določa kaj, kako in zakaj se bo v teku raziskave izvajalo. Protokol določa tudi mesto (inštitucijo, kraj) kjer bo potek izbor bolnikov za sodelovanje v raziskavi.