Prva stran Preventiva Nasveti in strokovna pomoč Prepoznavanje bolezni Projekti Povezave O nas

« Telesna aktivnost izboljša kakovost življenja bolnikov po operaciji raka na pljučih «

Fosfati, ki jih živilska industrija uporablja kot tehnološki dodatek, lahko povečajo tveganje za razvoj raka

Da lahko fosfati, ki jih vse pogosteje uporabljajo kot prehranske dodatke, povečajo tveganje za razvoj raka na pljučih, poročajo raziskovalci iz seulske univerze. Ugotovili so namreč da so fosfati v hrani močno pospešili razvoj malignega tumorja na pljučih testnih mišk.
Kot je povedal bivši predsednik AMS (American Thoracic Society), prof. John Heffner, gre sicer za poskus na živalih, vendar lahko rezultate z veliko verjetnostjo prenesemo v svet in trenutno stanje rakavih obolenj med ljudmi. Heffner opozarja, da bi morali bolniki z rakom pljuč oziroma tisti, pri katerih je tveganje za razvoj te oblike raka povečano (kadilci, azbestni delavci), posvečati pozornost prehrani. Predvsem bi morali omejiti uporabo predelanih živil, ki vsebujejo tehnološko dodane fosfate.