Prva stran Preventiva Nasveti in strokovna pomoč Prepoznavanje bolezni Projekti Povezave O nas

« Zaključki 13.letne konference NCCN o raku «

Izjemen učinek prepovedi kajenja na pojav infarkta tudi v Italiji

Po Irski, ki je leta 2004, kot prva država v Evropi uvedla zakon, ki prepoveduje kajenje v javnih prostorih, poročajo o izjemnih zdravstvenih rezultatih tega ukrepa tudi iz drugih držav Evrope. V ugledni znanstveni publikaciji (Circulation 2008) so v začetku leta objavili raziskavo, kjer ugotavljajo, da se je v prvem letu po uvedbi ukrepov prepovedi kajenja v Rimu zmanjšalo število t.i akutnih koronarnih dogodkov kar za 11%.
V državah, kjer so kajenje omejili že prej, poročajo o podobnih pozitivnih učinkih. Irci so rezultate izjemno vzpodbudnega, 14% zmanjšanja nujnih hospitalizacij zaradi koronarnih srčnih zapletov, pokazali v okviru kongresa ESC (European Society of Cardiology), lani na Dunaju. Zadnja država EU, kjer so kajenje omejili je Francija - zakon so sprejeli januarja 2007. Po prvem letu prepovedi kajenja so tako v tej državi ugotovili 15% manj hospitalizacij zaradi srčnega infarkta.
Zanimivo je, da prihajajo podobni rezultati tudi iz ZDA, iz področij, kjer so kajenje v javnih prostorih z zakonom omejili že pred Evropo. Tako so v letu 2004, eno leto po sprejetju zakona, v bolnišnicah New Yorka sprejeli 4000 bolnikov s srčnim infarktom manj, kot so pričakovali na osnovi letne dinamike te bolezni. Ta številka pomeni 8% zmanjšanje akutne koronarne bolezni, njihovo zdravstveno ministrstvo pa je izračunalo, da je država New York s tem prihranila 56,3 milijone dolarjev (AmJPubHealth 2007).
Omejevanje kajenja je pomembno zmanjšalo pojav akutnih, s kajenjem povezanih bolezni. Epidemiologi pripisujejo te izjemne rezultate predvsem zmanjšanju pasivnega kajenja, saj se prevalenca kajenja, samo zaradi sprejetja omenjenega zakona, ni nikjer bistveno zmanjšala. Na vprašanje o tem, kako je omejitev kajenja vplivala na pojav bolezni, ki za razvoj potrebujejo dlje časa (predvsem kronične bolezni pljuč, rak pljuč in druge, s kajenjem povezane rakave bolezni) bomo seveda morali počakati še nekaj let. Prav tako bi bilo zanimivo izvedeti, kaj je zakon prinesel slovenskim nekadilcem. Poleg boljšega počutja v lokalih je pričakovati, da se je tudi pri nas pomembno zmanjšalo število koronarnih srčno-žilnih dogodkov.

» Ne podcenjujmo gibanja - redna fizična aktivnost bistveno zmanjša tveganje za razvoj raka dojk »