Prva stran Preventiva Nasveti in strokovna pomoč Prepoznavanje bolezni Projekti Povezave O nas

« Debelost lahko za 50% zveča tveganje za razvoj določenih oblik raka (Lancet 2008;371:569-78) «

Zaključki 13.letne konference NCCN o raku

Eno vodilnih ameriških združenj s področja onkologije NCCN (National Comprehensive Cancer Network) je objavilo zaključke letne konference, ki je potekala marca letos na Floridi. Kar zadeva preventive raka na pljučih so strokovnjaki ponovno povdarili kajenje kot ključni dejavnik tveganja. Profesor Mark Kris je bil kratek: “prenehajmo kaditi in pljučni rak se bo ustavil”. Rak pljuč je ena redkih bolezni, kjer je pravzaprav en sam povzročitelj, namreč tobačna industrija. Kajenje je pri več kot 90% bolnikov krivo za razvoj raka na pljučih, navajajo pa tudi podatek, da ima nekadilec, zaradi skupnega bivanja s kadilcem (doma ali v službi) kar 20-30% večje tveganje, da zboli za pljučnim rakom.
Strokovnjaki NCCN sicer priznavajo, da lahko s pomočjo računalniške tomografije (CT) pljuč odkrijemo bolezen v zgodnji fazi (stadij I), kljub temu pa zaenkrat ne priporočajo rutinskega presejanja (screening) populacije s povečanim tveganjem. Poleg zelo visokih stroškov takšnega presejanja jih namreč skrbi povečano tveganje zaradi vsakoletnega izpostavljanja preiskancev radiaciji, ki preiskavo spremlja.
V zdravljenju raka na pljučih se je v zadnjih letih na srečo pojavilo precej novosti, ki so izboljšale prognozo po ugotovljeni bolezni. Pri zgodnjih stadijih bolezni, kjer tumor najprej kirurško odstranijo, svetujejo t.i. adjuvantno kemoterapijo na osnovi platine (pri nas cisplatin). Pri rakih, ki jih odkrijejo pozneje, torej ko je že prišlo do zasevanja (metastaziranja) izven pljuč, največ pričakujejo od zdravljenja z novimi tarčno delujočimi zdravili in t.i. individualiziranega zdravljenja. Trenutno povdarjajo, da je biološko zdravilo bevacizumab, ki zavira rast tumorskega žilja uspelo podaljšati preživetje bolnikov z napredovalo boleznijo, vendar opozarjajo, da je treba biti ob zdravljenju previden zaradi možnosti krvavitev.
Prihodnost je, kot navajo zaključki letošnje NCCN konference, tudi za bolnike z rakom pljuč svetlejša:
-metode zgodnje diagnostike se razvijajo in bodo, upajmo, kmalu omogočale presejanje ljudi z večjim tveganjem za rak pljuč,
-zdravljenje zgodnjih stadijev raka na pljučih je vse bolj uspešno, predvsem po zaslugi izboljševanja kirurških metod in uvajanja drugih metod onkološkega zdravljenja (kemoterapija, radioterapija),
-s prihodom novih tarčno delujočih zdravil in uvajanjem zdravljenja, ki je po meri vsakega posameznega bolnika (individualizirano zdravljenja), postaja tudi napredovali rak pljuč vse bolj kronična bolezen, ob kateri lahko bolniki živijo dovolj kakovostno življenje.

» Izjemen učinek prepovedi kajenja na pojav infarkta tudi v Italiji »