Prva stran Preventiva Nasveti in strokovna pomoč Prepoznavanje bolezni Projekti Povezave O nas

« Določene oblike komplementarne obravnave lahko pomagajo bolnikom z rakom pljuč «

Debelost lahko za 50% zveča tveganje za razvoj določenih oblik raka (Lancet 2008;371:569-78)

Slednje ugotavljajo avtorji obsežne pregledne analize 141 objavljenih znanstvenih prispevkov, kjer so proučili povezavo med preveliko telesno težo iz nastankom raka pri preko 282.000 onkoloških bolnikih. Pri moških, ki so bili v povprečju za 15 kg težji od priporočene telesne teže, se je najbolj povečalo tveganje za razvoj raka požiralnika (za 52% več kot pri osebah z priporočeno težo), ščitnice (33% več) ter raka debelega črevesa in karcinoma ledvic, kjer je bilo tveganje večje za 24%.
Povezava med debelostjo in nevarnostjo za razvoj raka je bila potrjena tudi pri ženskah (te so bile v povprečju za 13 kg težje od priporočene telesne teže). Pretežke ženske so v nevarnosti da zbolijo za karcinomom maternične sluznice (za 59% povečano tveganje), za karcinomom žolčnika (59%), žleznim karcinomom požiralnika (51%) in rakom ledvic (34%).
Mehanizem, ki je kriv za povezavo med telesno maso in rakom, ni poznan, vendar pa raziskovalci domnevajo, da je povečano tveganje verjetno posledica motenega hormonskega ravnovesja treh hormonskih sistemov. Poleg spolnih hormonov, posebej pri raku maternične sluznice in dojk, so namreč vpleteni še inzulin in njemu podobni rastni faktor (IGF) ter skupina molekul, ki se izloča v maščevju in jih imenujemo adipokini.
Glede na epidemiološke podatke o debelosti (kar 71% predebelih moških in 62% žensk v ZDA), ki jih avtorji navajajo v zaključku prispevka, predstavlja prevelika telesna teža eden izmed najpomembnejših dejavnikov tveganja tudi pri onkoloških obolenjih. Slednje navaja na nujnost ukrepov, ki bi morali postati del nacionalnih načrtov številnih držav, tudi Slovenije!

» Zaključki 13.letne konference NCCN o raku »